Чиа семето има потполно неутрален вкус, па затоа може да се користи како прилог во секакви
оброци. Најчесто се препорачува да се комбинира со салати, супи и сосови, но и како додаток во подготовката на леб, колачи и десерти. Употребата како додаток во сокови, смути и каши – веќе е глобален тренд.
Еве неколку идеи како да го искомбинирате чиа семето и да добиете хранлив и вкусен оброк или напиток:
- Измешајте мелено семе од чиа, лен, тиква, сончоглед или сусам во мед и консумирајте секое утро по една лажичка за енергија
- Чиа семето додадете го во свежо цеден овошен сок или сок од зеленчук
- Направете вкусно смути во комбинација со други семиња
- Може да се користи како замена за јајце. Промешајте 1 лажица чиа семе (цели зрна или мелено) со 3 лажици вода и по 10-15 минути ќе добиете текстура налик на гел, слична на белките од јајцата
- Мелете го семето и измешајте го со брашно, млеко и јајца за да направите леб, палачинки грицки и колачиња
- Одличен додаток е во преливите за салата
- Може да направите и овошен сок – Чиа Фреска
- Додадете чиа семе во изматените јајца, натопете 10 минути и направете омлет
- Измешајте мелено чиа семи со путер или путер од кикирики за хранлив намаз
- Направете вкусен џем со чиа. (Измешате чиа семе со бобинки и стевиа или мед)
- Како замена за лебни трошки.
- И секако најпознатиот десерт – чиа пудингот.
Рецептите за Чиа пудинг, Чиа фреска како и пилинг за тело, може да ги прочитате ТУКА