Категории

Нешта кои никако не смеете да ги правите на Бадниковата вечер и Божиќ

Божиќ е голем православен празник што се слави на 7 јануари, на тој ден се слави раѓањето на Исус Христос, а на него претходи Божиќниот пост и Божиќ. Божиќ е ден кога исто така постат и православните луѓе кои не ги почитуваат строгите правила на Божиќниот пост.

Божиќ и Бадник се поврзани со најубавите обичаи и ритуали на нашите предци што се одвивале до денес. Овие празници се ориентирани кон семејството и домот, а постот и обичаите придонесуваат за благосостојба, духовно исполнување и мир во домот.

Често се вели дека ќе го правите она што го правите на Божиќ во текот на целата година, и еве што, според народните верувања и обичаи, не смее да се прави на Бадник и Божиќ.

1. Според верувањата, на Божиќ ништо не се вади од куќата, ниту се позајмува, бидејќи она што и припаѓа на куќата не треба да биде надвор од него на Божиќ. Во зори, на Божиќ наутро, само мажите излегуваат кога избираат дрво, земаат секира и исекуваат елка.

2. Според народното верување, елката се сече во три силни удари и она што секирата не го сече три пати се комплетира со кршење со рацете. Тој скршен дел на Бадник се нарекува брада.

3. На Божиќ и Бадниковата вечер, не е добро да се запали оган во шпоретот и огништето со дување, така што ветерот не ја однесе пченицата, а добитокот да не отече од тревата.

4. На некои места се чува дел од пепелта од бадниковото гранче за да можат да се пие измешана со вода против главоболки.

5. Се верува дека не треба да заспивате Бадник сè додека не изгори баниковото гранче, бидејќи- семејството ќе умре без знак.

6. Според народното верување, оревите се јадат само на Бадник, додека остатокот од Божиќ не се допираат, за да не страдаат од чиреви.

7. По внесувањето слама на Божиќ, според старите обичаи, сите се соблекуваат и ставаат чисти чорапи затоа што не е добро да се оди бос на слама за домаќините да не имаат болни нозе. При вадење чевли, се внимава да не се превртат за среќата да не се преврти.

8. Според традицијата, свинско или јагнешко се јаде на Божиќ, додека мисирка, пилешко и патка не смеат да се јадат. Според верувањата, пердувената живина е симбол на регресија бидејќи тие животни ја фрлаат земјата зад нив.

9. Исто така, на денот на раѓањето на Исус Христос, не смее да има расправии во куќата, за домаќинството да не биде страда од лоша среќа во текот на целата година.

10. Постои верување дека не треба да работите напорно на Божиќ, како и на секој друг празник. Тоа е ден за релаксација и разговор со семејството, без тешки теми, и никој не станува за време на оброкот, семејството се чека едни со други, и само кога сите ќе завршат со ручекот, ќе станат во исто време, па затоа е многу важно во овој период семејството бидете заедно и сложно.