Категории

Нешта кои укажуваат на генијален ум – Дали ги имате овие навики?

Ако ги направите овие седум работи, вие сте многу попаметни отколку што мислите.

Можете ли да процените колку сте паметни? Или колку сте попаметен од другите? Можеби сте многу сигурни во себе и понекогаш сте несигурни и се грижите дека сте поглупави од другите. Сепак, без оглед како се перцепирате себе си, вие всушност би можеле да бидете попаметни отколку што мислите. Имено, незгодното нешто во врска со сликата за себе е дека: таа може да биде искривена.

Но, што се случува кога верувањата што ги имате за себе не се совпаѓаат со реалноста? Познатиот психолог Карл Роџерс го нарекува овој принцип несовпаѓање – дисконекција помеѓу вашето вистинско искуство и сликата за себе во рамките на тоа искуство.Тој смета дека ако ги направите овие седум работи, вие сте во суштина многу попаметни отколку што мислите:

1. Многу се грижите
Дали сте склони на многу грижи? Дали сте тип на личност која размислува за сите можни сценарија и предвидува потенцијални проблеми? Според истражувањето за интелигенција и емоционални нарушувања, тоа може да биде знак на висока интелигенција. Истражувачите заклучиле дека вербалната интелигенција е единствениот позитивен знак на загриженост и сериозност во егзистенцијалните проблеми. Со други зборови, грижата е позитивно поврзана со способноста да се разберат информациите, да се анализираат и да се решат проблемите преку размислување засновано врз комуникација.

2. Легнувате доцна
Научниците откриле врска помеѓу интелигенцијата и утринскиот или вечерниот тип на личност. Се покажа дека вечерните типови имаат многу поголема интелигенција од утринските. Значи, ако сте ноќен був и не изгледате дека сте станале од кревет наутро, тоа всушност може да значи дека сте брилијантни.

3. Се сомневате во себе
Ако честопати се сомневате во сопствените когнитивни способности, тоа може да значи дека сте многу попаметни од просекот. Зошто? Вината за ефектот Данинг-Кругер, когнитивна пристрасност во која луѓето ги преценуваат своите способности. Иако сите сме склони да го доживуваме овој ефект околу различни теми – полесно е да се чувствувате сигурни кога знаете нешто во споредба со тоа кога сфаќате дека има толку многу што не знаете, а тоа објаснува зошто паметните луѓе е поверојатно да се сомневаат во самите себе. Тие едноставно имаат поголема свесност да знаат многу помалку отколку што не знаат и треба да научат.

4. Имате добра самоконтрола
Големата самоконтрола е поврзана со повисоки когнитивни способности. Колку сте попаметни, толку почесто одлучувате за потези што ви даваат долгорочни придобивки од активности што ви даваат непосредни, краткорочни награди. И да, тоа е форма на самоконтрола, па ако прескокнувањето десерт за одржување на посакуваната линија е избор што често го правите, би можеле да бидете поинтелигентни од повеќето луѓе.

5. Одложувате
Сите луѓе кои имаат тенденција да одложуваат треба да се радуваат: оваа одлика е всушност знак дека сте многу интелигентни. Менаџерот Адам Грант вели дека одложувањето е алатка што ја користат некои од најмоќните и најиновативни мислители.„Времето што Стив Џобс го потроши за отстранување на некои идеи и производи се покажа како време за кое се создадоа нови можности и идеи, за разлика од брзото конвенционално, очигледно и едноставно решение“ – објасни тој за „Бизнис инсајдер“. Вашата продуктивност може да страда кога ќе одложите нешто, но вашите креативни сокови работат со полна пареа. Ако е така, можеби сте само генијалец.

6. За добар резултат потребен ви е контекст
Ако сте се бореле на училиште, а сепак понекогаш се борите на работа во некои задачи, тоа може да значи дека сте поинтелигентни отколку што мислите. На пример, може да имате проблем да извршите успешна работа ако не ја видите поголемата слика. Вие секогаш може да поставувате прашања за да разберете како вашата улога и одговорности се однесуваат на пошироката визија за компанијата. Кога ви е дадена изолирана задача без контекст, тешко е да ја извршите. Ова не е затоа што нешто не е во ред со вас, туку затоа што вашиот ум сака да разбере како сите делови на системот се вклопуваат во обработка на информации и решавање проблеми.

7. Имате добра смисла за хумор
Според истражувањето за избор на партнер, хуморот е еден од главните индикатори за интелигенција. Не сте сигурни како се поврзани сексуалната привлечност и интелигенција? Експертите заклучуваат дека општата и вербалната интелигенција предвидуваат можност за создавање хумор, што пак предвидува успех во сексуалниот живот, како што е бројот на сексуални партнери.