Категории

Патување во интригантното царство на соништата! Зошто сонуваме?

Точната цел и функција на сонот остануаат предмет на тековно научно истражување и дебата.

Различни теории предлагаат различни објаснувања за тоа зошто луѓето сонуваат.

Еве неколку перспективи:

  • Консолидација на меморијата

Една широко прифатена теорија е дека сонот игра улога во средување и зацврстување на меморијата. За време на фазата РЕМ (Rapid Eye Movement) или брзо движење на очите, мозокот е многу активен и се верува дека оваа активност помага за средување на информациите добиени за време на будна состојба.

  • Емоционална обработка

Друга теорија предлага дека сонот помага во емоционална регулација. Сонот може да помогне за подобро процесирање на емоционалните искуства.

  • Решавање на проблеми и креативност

Некои истражувачи веруваат дека сонот може да понуди уникатна когнитивна состојба каде што мозокот може да истражува разни идеи коишто се неограничени од реалноста. Многу изумители и уметници тврделе дека инспирацијата ја добиле токму во процесот на сонување.

  • Фројдова теорија

Фројд истакнал дека соновите се изрази на потсвесни желби, мисли и конфликти. Според него, соновите служат како начин на мозокот да може да процесира и задоволи потиснати желби, често манифестирајќи се преку маскирани форми.

Прегледи:
108
Објавено на:
11.12.2023