Категории

Психологијата ја открива вистинската причина зошто луѓето лажат

Честопати велиме дека сите лажат и тоа е вистина затоа што не постои човек кој никогаш не кажал нешто невистинито, без оглед на мотивот. Дури и белите, безопасни лаги се лаги, т.е. искривување на вистината за одредена цел или намера.

Зошто луѓето лажат? Постојат неколку причини:

-Да привлечат внимание кон себе (децата лажат за да го привлечат вниманието на возрасните)

-Да се ​​заштитите од осуда или казна

-Да добивате поттик, пофалби, поддршка

– Да ја оправдаат својата кукавичлук

– Да се ​​создаде илузија на контрола.

Исто така, едно лице лаже кога станува збор за одредени ментални нарушувања (нарцисоидно, хистерично или гранично нарушување; шизофренија…)

Ако некое лице не лаже поради вродено нарушување на мозокот или централниот нервен систем, коренот на лагата е детството и научените модели на однесување. Децата се сурово искрени и ќе кажат ако нешто не им се допаѓа. На пример, дека колачот е одвратен. Но, ако емоционално нестабилната мајка реагира на која било вистина со плачење, огорченост, манипулација, детето учи да лаже засекогаш. Така детето ќе се согласи дека му се допаѓа тортата за да не му се налути мајка му. Преку банални ситуации, лагите стануваат алатка преку која детето комуницира со надворешниот свет. Се развива условен рефлекс на лажење, негирајќи ја вистината што никому не му е потребна. На пример, кога не разбира лекција на училиште, ќе каже да, бидејќи му е глупаво да каже не.

Како функционира лажењето во мозокот?

Кога некој лаже, мозокот троши околу четири пати повеќе енергија од вообичаеното. Го вклучува детекторот за итни грешки, оставајќи белег на фиктивните информации: „лажен“. Ова е неопходно за да може самиот лажго да ја разликува вистината од фикцијата во иднина. Лажењето е силен стрес за мозокот, нервниот и респираторниот систем. За време на кажувањето лаги, дишењето се забрзува, пулсот се зголемува, потењето се зголемува. И, се разбира, вклучени се и неволни изрази на лицето.

Лагите бараат зголемена контрола. Но, со текот на времето, овие телесни функции како придружници на лаги исчезнуваат кога личноста ќе стане патолошки лажго. Потоа велиме „лажи без да трепнеш“.

Психолозите веруваат дека е речиси невозможно да се искорени лагата од животот на една личност, без разлика дали ги лаже другите или себеси. И двете се подеднакво лоши. Ако се фатите себеси како лажете, анализирајте ги причините, постапките, последиците од лажењето, вашата емоционална состојба пред и по кажувањето лаги, емоционалната состојба на вашите слушатели. Можеби информациите што ќе ги добиете ќе ви помогнат да го намалите нивото на лаги во вашиот живот.

Прегледи:
480
Објавено на:
25.01.2022