Категории

Роденденски концерт на Филхармонија

Овој четврток, во 20 часот оркестарот на Филхармонија ќе прослави 77 години од формирањето. На концертот насловен „Убава Русија“ како солистка ќе настапи брилијантната руска виолинистка Марија Солозобова, а диригент е Конрад ван Алфен од Холандија. На програмата се Концертот за виолина и оркестар број 1 од П.И.Чajковски и Брамсовата Прва Симфонија. Овој концерт на Филхармонија е во рамките на фестивалот „Есенски музички свечености“.

Концертот за виолина и оркестар бр. 1, Петар Илич Чајковски го напишал во 1878 година, инспириран од пејзажите и природните убавини на Женевското Езеро, за време на престојотво Швајцарија. Кога го напишал концертот, виолинистите сметале дека е невозможно да се отсвири, но во 1881 година, Адолф Бродски сепак се одлучил да го изведе. Премиерата на делото била во Виена, публиката ја поздравила првата изведба со бурни аплаузи, но критиката не била толку наклонета кон ова дело.

Познатиот диригент, композитор и пијанист Ханс фон Булов (1830 – 1894) ја нарекол Првата симфонија на Брамс – Бетовеновата десетта. Тој само го надополнил ставот на Роберт Шуман, кој дваесет и пет години порано, Брамс го нарекол „најголем продолжувач на музичката традиција на Бетовен“. Сѐ што напишал пред Првата симфонија, практично било своевидна „подготовка“ во која ги развивал своите оркестарски вештини (Концертот за пијано и оркестар оп.15, двете Серенади, Варијации на тема од Хајдн…) Создавајќи ги сите овие дела, Брамс, всушност пред себе имал само една цел – да напише совршена симфонија што ќе го оправда епитетот кој несебично му го дале и Фон Булов и Шуман. Со пишувањето на Првата симфонија, Брамс го надминал „оркестарскиот блок“, кој траел речиси 11 години, и по неа комплетно се отворил кон поголемите форми.

„Конрад ван Алфен е инспиративен диригент што прави нештата да се случуваат“, ќе напише критиката за холандскиот маестро. Етаблираниот холандски/јужноафрикански диригент Конрад ван Алфен се стекнал со својата популарност и кај оркестрите и кај публиката, благодарение на посебниот начин на кој тој ги води пробите и изведбите. Маестро Ван Aлфен е уметнички директор и шеф диригент на Симфонискиот оркестар во Ротердам. Во изминатите 16 години го издигнал својот оркестар на ниво да биде интернационално признат оркестар и да стане домаќин на концертни серии во Ротердам, Хаг и Амстердам. Скорешните интернационални турнеи на оркестарот ги вклучуваат: Русија, Мексико, Бразил, Колумбија и Чиле. Од 2005 до 2009 година, Конрад ван Алфен бил на позицијата шеф-диригент на Државниот симфониски оркестар „Сафонов“ во Русија, каде што се здобил со наградата за својот придонес во културата во Јужна Русија. Во моментот е уметнички директор на „Московското филхармониско здружение“, во чии рамки редовно диригира со оркестрите од Москва, во познатата сала „Чајковски“.

Марија Солозобова е една од највпечатливите виолинистки на својата генерација. Нејзината кариера е во постојан подем. Активно настапува во некои од најпрестижните сали во светот како „Викторија хол“ во Женева, „Тонхале“ во Цирих, „Концертхаус“ во Виена, Големата сала на Конзерваториумот „Чајковски“ во Москва и други, каде што соработува со голем број еминентни диригенти, меѓу кои Владимир Спиваков, Михаи Танг, Владимир Федосејев, Дејвид Зинман и многу други. Настапувала со музичари како Марта Аргерич, Миша Мајски, Јури Башмет, Владимир Ашкенази, Михаил Плетнев…

Родена е во Москва, но живее во Швајцарија. Нејзиниот исклучителен талент бил очигледен уште како дете, а на 10 години ги добива првите награди на најпрестижните национални музички натпревари.

Нејзиното свирење го опишуваат како комбинација од виртуоз на моќ, креативна спонтаност и елеганција. Репертоарот на Солозобова е разновиден и опфаќа дела од времето на барокот, на класицизмот и на романтизмот, па сè до дела пишувани во20 и 21 век. „Нејзиниот модерен стил сигурно ќе се рефлектира на идните генерации виолинисти“, пишуваат медиумите за нејзината интерпретација. Славниот виолинист и диригент Јехуди Менухин за неа изјави дека е „прекрасен талент со жив темперамент, виртуозна брилијантност и големо професионално ниво“.

Уметнички директор е на „Класични врвови“ во Цирих, годишни концертни серии што се одржуваат во повеќе концертни сали во Швајцарија. Оваа сезона ќе настапи во неколку европски градови, како и во Јужна Африка. Свири на виолина изработена од Николо Гаљано во 1728 година.

Изложба на Маја Аргакијева

Изложба на фотографката Маја Аргакијева ќе биде поставена во рамки на прославата на 77 години од формирањето на Филхармонија.

Изложбата насловена „Портретна симфонија“ ќе биде отворена во фоаејто на Филхармонија, на 26 ноември во 20 часот.

На изложбата ќе бидат поставени околу 30-тина фотографии, сликани на концертите на Филхармонија на кои главни „протагонисти“ се музичарите од оркестарот, како и бројните солисти и диригенти кои настапиле на нашата сцена.

Филхармонија е формирана на 24 ноември1944 година, непосредно по завршувањето на Втората светска војна и само 11 дена по ослободувањето на Скопје.