Од подмачкување на белка од јајце и маслиново масло до многу различни додатоци во исхраната, жените користат различни методи за да се обидат да ја негуваат косата и да и го вратат сјајот. Еден од најновите трендови за нега на коса е миењето со оризова вода.
Оризот е пофален за неговата способност да ја зајакне косата и да помогне во растот на косата. Иако неодамна дојде во центарот на вниманието на социјалните мрежи, оваа храна со децении е составен дел од грижата за косата за Кинеските и Јапонките. Поддржувачите на користење на оризова вода за коса веруваат дека тоа го спречува опаѓањето на косата, ја прави помазна коса, го зголемува сјајот, ја зајакнува косата и можеби најважно – помага да расте косата.
Се вели дека оваа храна е богата со антиоксиданси, минерали и витамин Е, а има и регенеративни својства кои ја подобруваат еластичноста на косата.
Бидејќи неговата вода содржи многу скроб, може да помогне косата да стане погуста и да добие волумен. Богати со многу витамини, минерали и антиоксиданси, фоликулите на косата ќе се обноват од корените, а скалпот ќе има прекрасна средина за раст на косата.
Ова може да предизвика помалку пукнатини, избледување и зголемен сјај. Истражувањата од 2010 година сугерираат дека водата од ориз може да го намали триењето на површината и да ја зголеми еластичноста на косата. На друго место, истражувачки објект во Јапонија разви техника на слика која го визуелизира подобрувачкиот ефект на инозитол врз косата. Инозитол се наоѓа во оризова вода.
Кога станува збор за користењето – некои препорачуваат прво да го сварите оризот во вода, да го процедите, а потоа да ја искористите таа вода за да ја исплакнете косата. Други веруваат дека е доволно да се остави оризот да стои во вода и дека не е потребно претходно да се готви.
Исто така, се препорачува да ја оставите водата од оризот на косата 20 минути по миењето, а потоа исплакнете.