Искористете го зеленчукот до максимум и подгответе некое од овие три вкусни оброци!
Чорба од тиквици
Состојки:
- 2 помали тиквици
- 1 морков
- 1 рака печени леблебии
- 1 рака излупени семки од тиква
- малку сол
- малку бибер
- вода
Подготовка:
Тиквиците и морковот изрендајте ги и додадете им вода. Посолете и ставете бибер. Ставете на рингла да се вари. Измелете ги семките од тиква и леблебијата. Кога чорбата ќе ја варите 15 минути, додадете ги мелените семки и леблебиите. Послужете додека е топла.
Паста со домат
Состојки:
- тестенини по желба
- 2 домати
- 3 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
- малку сол
- малку бибер
- пармезан или друг вид сирење по избор
Подготовка:
Доматот излупете го и исечкајте го на коцки. Пропржете го кратко на маслиново масло. Кога ќе се испржи додадете му го згмечениот лук и зачините. Сето тоа промешајте го па со помош на блендер претворете го во пире. Додадете го пирето во сварените, жешки тестенини. Измешајте и додадете сирење по избор.
Мусака од домат
Состојки:
- 2 поголеми домати
- 1 морков
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 300 гр мелено месо
- 1 јајце
- 2 лажици павлака
- зачини
- масло
Подготовка:
Излупете го доматот, па исечкајте го на тенки линии и посолете. Лукот изрендајте го, како и морковот, па кратко пропржете. Додадете го месото и оставете го на оган неколку минути заедно со зачините. Во тавче премачкано со масло ставете го доматот исечкан на линии. Потоа додадете го месото, па одозгораа повторно ставете домат и печете околу 20 минути на 200 степени. Павлаката и јајцето изматете ги со малку сол па прелијте ги преку мусаката. Печете уште 10 минути.