Категории

ТУЃОТО МИСЛЕЊЕ НЕ СМЕЕ ДА ВЕ ЗАСЕГА – Како да успеете да го надминете стравот од „што ќе кажат другите“

Како да не се грижите за туѓото мислење – престанете да се стресувате! Еве како да излезете од оваа состојба…

Колку пати сте посакале да направите нешто, да промените, да постигнете нешто само за себе, а потоа се појавија прашања – Што ќе мислат другите? Што ќе кажат луѓето околу вас? Овие прашања се огромна пречка која ве спречува да го живеете својот сон и да го реализирате својот потенцијал.

Ова се знаци дека премногу се грижите за туѓите мислења и проценки:

  • Пред секоја значајна одлука или акција, веднаш ментално ги исцртувате сценаријата за тоа како другите луѓе ќе кажат или размислуваат за тоа
  • Сомнеж и постојано следење – кој и што кажа за мене
  • Болното искуство на туѓите забелешки и критики
  • Повеќето активности се насочени кон обидот да се добие одобрение и признание од други луѓе
  • Ретко се слушате себеси и вашите вистински желби
  • Верувате дека сè е добро и во ред со другите и дека само вие имате недостатоци и проблеми
  • Се плашите да го искажете своето мислење и стоите зад вашите зборови
  • Човекот е најчесто оптоварен со мислењето на другите луѓе затоа што има проблем со самодовербата или трауматично искуство да доживее неуспех. Исто така, причина за ваквото однесување може да биде стравот од осаменост, отфрлање, недоволна вредност… За овие луѓе е исклучително важно да добијат пофалби од околината, но доколку продолжат да живеат вака, тогаш никогаш нема да ја имаат животот што го сакаат.

Еве ги правилата кои ќе ви помогнат да се ослободите од зависноста од туѓите мислења и проценки:

1) Фокусирајте се на она што ви е важно. Бидете јасни за вашите приоритети и дејствувајте според нив

2) Развијте свест и критичко размислување

3) Почесто запрашувајте се што мислите вие ​​за ова. Не плашете се да зборувате и да го браните вашето мислење доколку е потребно.

4) Потсетете се дека повеќето луѓе воопшто не се грижат за вас, тие се зафатени сами со себе

5) Земете го здраво за готово дека апсолутно сите нема да ве сакаат под никакви околности.

6) Идентификувајте ги вашите стравови и работете преку нив. Страв од осаменост, отфрлање, страв од критики итн

7) Ставете филтри на критиките. Не секоја критика вреди да се слуша, или да се разгледа и да се земе при срце

8) Запомнете дека сè додека се грижите за тоа што мислат другите луѓе, нема да имате време да го живеете животот што го сакате.

9) Не се трудете да бидете совршени. Дозволете си да правите грешки. Не барајте изговори или извинување кога нема посебна причина за тоа.

10) Инвестирајте во сопствената личност и развијте ја. Ценете го и не плашете се да го покажете

11) Запомнете дека сè на овој свет е субјективно. Затоа, секое друго мислење може да биде контроверзно и едноставно погрешно.

Живејте го животот според вашето срце – тоа ќе ве доведе до среќа!