Со овој рецепт, познатиот десерт, ќе добие сосема поинаков вкус на кој нема да може да му одолеете.
Состојки:
- посна кора за баклава
- 100 г посно чоколадо
- 100 г гриз
- 200 г ореви
- 250 г посен маргарин
За прелив:
- 500 г шеќер
- 4 дл вода
- 3 ванилини шеќери
- сок од половина лимон
Подготовка:
Најпрво направете го преливот за баклава со шеќер, ванилин шеќер, вода и сок од лимон. По 3-4 минути варење тргнете го од оган и оставете го преливот да се олади. Во чинија соединете ги мелените ореви, гризот, изренданото чоколадо и сето тоа измешајте го заедно.
Редете по 3 кори, една на друга, па свиткајте ги на половина, а на краевите ставете три лажици фил, потоа замотајте ги почнувајќи од страната на која се наоѓа филот и редете во плехот.
Наредете ги и исечете ги на еднакви делови, потоа прелијте ги со стопениот маргарин и печете 20 минути на 200 степени (готови се кога ќе пожолтат).
Прелијте ја со ладниот прелив врелата баклава (треба да плива во тој фил, а подоцна ќе впие).