Време е за нешто вкусно! Печењето е еден од идеалните начини да се одморите после стресниот ден или да го поминете времето за време на викенд.Затоа ви препорачуваме да ги пробате нашите 3 рецепти за вегански десерт:
Чоколадно колаче
Состојки:
1 ¼ чаши обично брашно
½ чаша преработено какао
½ лажиче прашок за пециво
½ лажиче сода бикарбона
½ лажица сол
1 лажица инстант кафе
½ чаша суров шеќер
Екстракт од ванила од 2 л
⅓ чаша кокосово масло, стопено
1 лажица бадемово млеко
Метод:
Загрејте ја рерната на 170 степени и поставете послужавник.
Измешајте ги првите состојки во голем сад за мешање а потоа додадете ги преостанатите состојки (од шекерот надолу).
Изматете го тестото за колачиња во топчиња (околу 2 лажици во големина), ставете го на подготвената тапетка и малку израмнете. Бидете сигурни дека оставате простор помеѓу секое колаче за да оставите простор да се прошири.
Печете 11-14 минути, а потоа извадете го послужавникот од топлина.
За сервирање, ставете топка сладолед помеѓу две колачиња.
Тарт со бело чоколадо и капина
Состојки:
Кора
1 чаша брашно без глутен или брашно од овес
1 чаша бадемово масло
2 лажици чист јаворов сируп
¼ чаша кокосово масло
1 чаша свежи капини
200гр млечно бело чоколадо
2 конзервирани лименки кокосово млеко
¼ чаша чист јаворов сируп
1 лажиче агар во прав
Метод
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте ja тавата за тарт.
Во процесор за храна, комбинирајте ги состојките. Треба да добиете влажна мешавина што може лесно да се обликува.Печете 20-25 минути додека кората не биде златно кафеава.
Ставете ги капините и 2 лажици вода во тенџере на средна топлина. Мешајте ги капините додека почнуваат да се загреваат.
Потоа во тенџере додадете бело чоколадо, крем од кокос и ставете го на шпоретот на тивок оган. Кога смесата ќе стане топла и чоколадото ќе се растопи, додадете агар и јаглен сируп. И мешајте додека агарот целосно не се раствори.
Пуфкасти чоколадни чип колачиња
Состојки
2 чаши незасладено растително млеко
2 лажици јаболков оцет
2 лажици јаглен сируп
1 чаша брашно од овес
1 чаша интегрално пченично брашно
1 лажица прашок за пециво
½ чаша чоколаден чипс
Сол
Метод
Додадете растително млеко, оцет и сируп од јавор во сад и оставете да остои околу 10 минути.
Промешајте прашок за пециво, сол, овес и интегрално брашно од пченица и мешајт додека не се комбинираат. Оставете го тестото да остои неколку минути.
Загрејте нелеплива тава (ниска средна топлина) и испржете ги како палачинки во серии за околу 2-3 минути секоја страна. Превртете ги кога ќе видите дека се формираат меурчиња на врвот на неварената страна.