Неколку научни студии потврдија дека консумирањето околу 100 грама сливи дневно во период од три месеци значително ги зголемува маркерите во крвта што покажуваат зголемување на густината на коските.
Покрај зајакнувањето на коските, сливите го намалуваат и ризикот од рак на дебелото црево, а консумирањето 12 сливи со просечна големина дневно во текот на два месеци го намалува нивото на лош холестерол. Свежите сливи се богати со витамини Ц, Б6, Б2, Б3, К, бакар, магнезиум, железо, калциум и содржат дури 240 мг калиум на 100 гр овошје. Калиумот во сливите има добар ефект врз крвниот притисок, како и врз здравјето на срцето. Овој елемент ја стимулира коагулацијата на тромбоцитите, што е важно во борбата против атеросклероза и други срцеви заболувања.
Бремените жени треба да јадат сливи.
Сливата е исто така богата со растителни влакна, два грама на 100 гр, и со сето тоа е нискокалорично овошје. Оваа неизбежна мармаладна кралица е и првиот избор за запек, односно запек. Дихидрокси-фенил изотин е една од состојките на сливите, поради што, меѓу другото, ова овошје има и лаксативно дејство.
Сливите имаат низок гликемиски индекс, што значи дека можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта и да го намалат ризикот од дијабетес тип 2. Може да го намалат нивото на триглицериди и гликоза во крвта, што се должи на лутеин. Исто така, флавоноидите во сливите го намалуваат ризикот од отпорност на инсулин, и имаат позитивен ефект врз чувствителноста на инсулин.