Обидете се да направите малку поинаква комбинација од состојки со сливи кои сигурно ќе ве воодушеват.
Состојки:
- 500 гр слатки компири
- 50 гр пченкарен гриз
- 100 гр пченкарно полубело брашно
- 6 големи лажици шеќер во прав
- прстофат сол
- ½ лажичка цимет
Полнење:
- 4- 5 поголеми сливи или 8-9 помали
- 1 лажица цимет
Одозгора додадете:
- 2 лажици кокосово масло
- 12-14 големи лажици рендан кокос
- 6-8 лажици шеќер
- 1 лажица цимет
Подготовка:
- Неизлупените компири ставете ги во рерна загреана на 200 степени. Печете додека не омекнат.
- Оладете ги, излупете ги, ставете ги во сад и притиснете ги со вилушка.
- Додадете гриз, брашно, шеќер во прав, сол и цимет.
- Со рацете замесете меко тесто, според потребите додадете уште малку шеќер во прав и брашно.
- Разделете го тестото на 8-9 топчиња.
- Сливите измијте ги, исушете ги, преполовете ги и извадете им ги лушпите.
- Ако се сливите големи исечете ги на четвртини.
- По желба сливите зачинете ги со една лажичка цимет.
- Со раце спласнете ги топчињата од тесто и полнете ги со сливи.
- Со раце обликувајте топчиња.
- Во поголем сад загрејте вода се додека не почне да врие.
- Додадете малку сол во водата.
- Во врела вода додадете кнедла по кнедла и варете 9-10 минути, односно додека кнедлите не испливаат на површина.
- Кога ќе испливаат на површина варете уште 2-3 минути.
- Загрејте го кокосовото масло на тавче, додадете му кокос, шеќер и цимет.
- Постојано мешајте и пржете додека кокосот не зарумени.
- Ставете ги кнедлите