Категории

Зелената салата е вистински здрава само доколку ја подготвувате на овој начин

Најбарана салата е и денес, како и досега, главната зелена салата, која кај нас се одгледува со векови. Денес, можеме да го купиме преку целата година поради големиот број на различни сорти.

Салатата е високо ценета во исхраната на здрави и болни луѓе поради високата биолошка вредност и специфичниот освежителен вкус. Салатите се богати со влакна кои ја олеснуваат работата на цревата, а исклучително се корисни и во диетите бидејќи ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот што овозможува нивно постепено искористување.

Зелената салата содржи околу 4% вода, од хранливите состојки има најмногу јаглехидрати околу 2,5%, протеини околу 1,2% и масти околу 0,2%. Енергетската вредност е занемарлива. Марулата содржи витамини А и Ц, а минералите се железо, калциум, цинк, бакар, магнезиум и фосфор. Витамините Б1, Б2, Б6, кои се неопходни за метаболизмот и нервните функции, како и за создавање на протеини, се содржани во сите зелени салати. Потемно зелените листови зелена салата се побогати со витамин А од посветлите. Значи, со правилен избор на салата, доволно сме снабдени со се што му е потребно на организмот.

Листовите зелена салата пред употреба треба добро да се измијат во сад (не под млаз вода), бидејќи во главата на салатата може да се најдат разни инсекти доколку не се отстранат, па дури потоа да се откинат, бидејќи во спротивно доаѓа до загуба. на хранливи материи. Избегнувајте миење на зеленчукот со сода бикарбона, бидејќи тоа може да го забрза губењето на вредните витамини. Измиената салата најдобро е зачинета со сок од лимон и ладно цедено масло кое најмногу ви се допаѓа – маслиново, тиква, соја, лен, сончоглед…

Вкусот на салатата можете да го збогатите со свежи билки – босилек, мајчина душица, рузмарин, мајчина душица и мајоран. Освен што го олеснуваат варењето, ја намалуваат потребата од сол. Не заборавајте – зелената салата секогаш треба да се подготвува непосредно пред употреба, за да се зачува свежината, јачината и витаминската вредност.

Марулата се препорачува за луѓе кои страдаат од запек. Железото и бакарот присутни во зелената салата се многу корисни за подобрување на крвната слика, што е поддржано од присутниот витамин Ц. Содржи елементи кои помагаат во лачењето на бронхијален секрет. Марулата има и заштитна улога против некои форми на рак (на органите за варење и дишните органи). Донекаде помага при главоболки.

Прекумерната употреба на салата е секогаш проследена со мирен и длабок сон. Највредната медицинска состојка во салатите е неговиот млечен сок. Сокот од зелена салата содржи слична супстанца како опиумот и може, кога ќе се додаде сок од лимон, да се користи како седатив. Дури и античките грчки лекари ја третирале несоницата со тоа што препорачувале употреба на поголеми количини зелена салата.

Кога купувате, избегнувајте зелена салата со жолтеникави листови или кафени дамки. Жолтата боја укажува на нејзината старост, а со тоа и на помалата витаминска вредност. Темните дамки укажуваат на старост и лошо ракување, како и почетно влошување.

Салатите лесно се готват, особено ако се зачинети со сок од лимон наместо оцет. Салатата е најдобро да се јаде на почетокот на оброкот, бидејќи го отвора апетитот и брзо се вари. Салатата не треба да се јаде на крајот од оброкот, бидејќи ја „избрка“ храната земена пред неа, иако оваа се уште не е добро зготвена. Суровини семки од сончоглед, сусам, тиква и лен треба да се комбинираат со салати од зеленчук.

Чувајте ја зелената салата во фрижидер, спакувана во пластична кеса. Не чувајте го со банани, јаболка, бидејќи етиленскиот гас што го испушта ова овошје може да го забрза расипувањето на салатата.