Категории

Зошто имаме несоница кога ќе се заљубиме?

Ако сте „тазе“ вљубени, тогаш овие денови можеби страдате од несоница, бидејќи во фазата на интоксикација, карактеристична за почетокот на врската, организмот е возбуден и затоа човек не успее да заспие така лесно.

Атли Ен Веир, автор на „Зависност од љубов: секс, романса и други опасни дроги“, објаснува дека науката докажала дека заљубувањето влијае на нашиот мозок на ист начин како што влијаат и дрогите.

„Вљубената личност често не спие ноќе, а ние знаеме колку е важен сонот за здравјето“ – вели Веир.
„Во такви околности, исцрпеноста се смирува како камења што на почетокот не ги чувствуваме како товар, но кога тие ќе се претворат во карпа, тогаш ни станува тешко да се справиме со тоа. Бидејќи несоницата значително ја намалува моќта на концентрација, а во фазата на заљубување сме опсесивно фокусирани исклучиво на партнерот, тешко е да извршуваме редовни активности, иако на почетокот бевме енергични.“

Студија за време на која биле скенирани мозоците на 75 заљубени луѓе, открило дека тие често чувствуваат болка во градите, што е предизвикано од зголемена активност во делот на кортексот поврзана со чувството на страв. Повеќето испитаници, исто така, имале благи стомачни тегоби, слично како што беше присутно пред испити, интервјуа за работа или јавни настапи.

Ова е само еден од индикаторите за тоа што прави заљубеноста, но во овој случај, за среќа, таа фаза не трае премногу долго, затоа последиците не мора да бидат толку поразителни.

Прегледи:
466
Објавено на:
14.05.2021