Категории

Зошто не треба да чувате лутина и омраза во себе кон оние кои ви згрешиле

Еднаш еден ученик го прашал учителот: „Вие сте толку мудар, секогаш добро расположен, никогаш не се лутите. Помогнete ми да станам таков “. Наставникот се согласил и го замолил ученикот да донесе компири и торба.
„Кога ќе се налутиш и навредиш“, рече наставникот, „земи компир и напиши го името на човекот со кој се расправаше, а потоа стави го компирот во вреќата“.
„И само тоа?“, изненадено прашал студентот.
„Не“, одговорил наставникот, „секогаш треба да ја носиш торбата со себе и да ставаш компир во неа секогаш кога ќе се чувствуваш навреден“.
Студентот се согласил.Поминало некое време. Кесата беше исполнета со компири и стана доста тешка. Му било многу непријатно да го носи постојано со него. Покрај тоа, компирот почнал да се расипува. Некои скапувале и ширеле непријатен мирис.
Ученикот отишол кај наставникот и му рекол:
„Невозможно е да го носам ова со мене. Кесата е претешка и компирот е расипан“.

Учителот одговорил:
„Истото се случува во твојата душа. Кога ќе се налутите некому и навредите, се создава тежок товар во вашата душа, иако тоа не го забележувате веднаш. Тогаш товарот станува поголем. Дејствата се претвораат во навики, а навиките во лик кој раѓа пороци кои смрдат. И, лесно би го заборавиле тој товар за да не стане премногу тежок за да го носиме постојано со нас. Јас ви дадов можност да го набудувате целиот процес од страна.“

Секогаш кога ќе одлучите да се карате, навредите или навредите некого, размислете дали ви е потребен тој товар.

Прегледи:
487
Објавено на:
07.03.2021