Категории

Зошто Скандинавците се сметаат за најсреќните луѓе на светот

Земји како Норвешка, Данска, Финска, Шведска и Исланд често се рангирани високо на списоците на земји каде луѓето се чувствуваат најсреќни и најзадоволни.

Овие земји отсекогаш биле во првите десет во извештајот на Светскиот индекс на среќа од неговото објавување во 2013 година. Ова не може да биде случајност и дефинитивно во нив има нешто посебно што ги издвојува од остатокот од светот. Порталот Бриџит Аид издвои неколку причини зошто луѓето кои живеат во овие нордиски земји се најсреќни.

Работно време
Скандинавците не сакаат да станат милионери. Тие знаат да бидат вредни на работа и да уживаат во тоа, но поминуваат многу време и со семејството и пријателите и се посветени на своето хоби. Сето ова можам да го сторам затоа што имаат малку повеќе време од другите. Имено, во Данска луѓето работат 37 часа неделно, за разлика од повеќето други земји каде што работат најмалку 40 часа неделно. Повеќето вработени ја напуштаат работата околу 16 часот, така што имаат многу време за сè. За да бидат ефикасни и да стигнат сè на време, Данците не губат време во разговор со колегите бидејќи знаат дека на овој начин побрзо ќе завршат сè што им треба. Исто така, вообичаено е да комбинираат работа од канцеларија и од дома.
За Данците, остатокот е малку поинаков отколку за другите – имаат пет недели одмор годишно. И, ако нивната работа е толку тешка што го загрозува нивното ментално здравје, тие можат да земат таканаречено стрес-отсуство.
Во Финска, вработените исто така имаат право да ја организираат својата работа оставајќи ја три часа порано или подоцна, за да можат да се посветат и на други работи. Во Норвешка, ако се разболите, можете да добиете до три недели платено отсуство.

Престој во природа
Престојот на отворено е полн погодок за нашето здравје, а Скандинавците знаат да го искористат максимумот и да имаат име за тоа – „фрилутцлив“.
И покрај студот, тие скоро секогаш се надвор, а за тоа имаат дури и изрека – „Нема лошо време, има само лоша облека“. Затоа пешачат и кампуваат скоро цела година. Дури и компаниите ги охрабруваат своите вработени да поминуваат време надвор, и за време на работното време.

Родителска поддршка
На Исланд, младите мајки добиваат девет месеци платено отсуство, а татковците три месеци. Во Шведска, новите родители добиваат платено отсуство до 480 дена, а потоа добиваат 80 проценти од платата. Бремените жени и мајките можат да работат една четвртина помалку од целото време додека детето не наполни осум години. Тие исто така добиваат детски додатоци се додека не наполнат 16 години.

Без стрес за пари
Сите ние обично трошиме поголем дел од парите што ги имаме за основни работи – храна, лекови, школување. Ова не е случај со нордиските земји. Здравството и образованието таму се бесплатни. Притоа, невработените добиваат помош.

Тие си веруваат едни на други
Да му веруваш на некого значи да веруваш дека тој, како тебе, може да биде искрен и исто така да се грижи за општото добро. На тој начин дружењето е попријатно, а врските што скандинавците ги градат едни со други се посилни. Исто така, во нордиските земји има значително помалку криминал отколку на кое било друго место во светот, така што луѓето се чувствуваат безбедно. Таму навистина веруваат дека некој ќе му го врати паричникот ако го изгуби.