Категории

101-годишна бабичка е најстариот излечен пациент од коронавирусот

Старицата после неколку недели е отпуштена од болница со негативен резултат на Covid-19.

Бабичката Анџелина се смета за медицинско чудо, имајќи во предвид колку болести успеала да победи во текот на својот живот.

„Мојата мајка очигледно е отпорна на се, таа е супержена“ – изјави ќерката на Анџелина, Џоен Мерола.

Нејзината мајка имала долг и тежок живот. Анџелина се родила во 1918 година на мигрантски брод кој превезувал италијанци во САД за време на шпанската грозница. Мајка и по пораѓањето починала, а за неа се грижеле двете постари сестри.

Покрај преживеаните од шпанскиот гриб кој однел околу 50 милиони човечки животи, таа успеала да преживее и рак од кој тешко боледувала, сепса и сега коронавирус.

Се заразила во старскиот дом во Њујорк во кој живее веќе со години, а сите работници имаат само пофални зборови за баба Анџелина.

„Таа е главен забавувач во домот и веруваме дека Анџелина ќе биде уште долго со нас“ – изјавуваат негователите.

Ова бабичка стана вистинска ѕвезда на социјалните мрежи откако во центарот за рехабилитација каде се опоравувала, споделија фотографија после болеста како поттик за останатите.