Категории

Човек во добар брак има крилја – А во лош, окови!

Докажано е дека стресот во бракот има посебен ефект врз тоа што личноста се разболува и брзо старее и распаѓа: висок крвен притисок и проблеми со срцето, дигестивни проблеми и дебелината и депресијата се во првите редови. Ако работите се одвиваат на непријателско ниво и однесувањето на вашиот партнер сериозно влијае на вашето физичко и ментално здравје, би било паметно да ја преиспитате динамиката на врската.

Намерата е бракот да биде извор на среќа и радост, но некои бракови можат да предизвикаат сериозни негативни ефекти врз вашето здравје. Ова може да доведе до дебелина, срцеви заболувања, дисфункција на цревата и многу повеќе.

Бракот не е само збир на завети што ги споделувате со некого. Тоа треба да биде извор на среќа и удобност, нешто на кое се потпирате и треба да ви даде сила. Но, понекогаш бракот може да биде штетен за вашето здравје. Да, вашето здравје. Кога останувате во несреќни бракови или вашиот брак е извор на огромен стрес, тоа може негативно да влијае на вашето здравје. Тогаш терминот „љубов“ има сосема поинакво значење.

Стресот во бракот може да биде особено штетен затоа што го гледате партнерот за љубов и поддршка. Но, кога ќе се уништи, може сериозно да влијае на вашето здравје. „Брачниот стрес е особено стресен бидејќи вашиот партнер е типично ваша примарна поддршка и во проблематичниот брак вашиот партнер станува главен извор на стрес“, вели Џенис Киколт-Глејзер, директорка на Институтот за истражување на однесувањето во Охајо, според написите во весниците. Охајо Универзитетот.

Освен тоа, откриено е дека стресот во бракот предизвикува личноста да се разболи и брзо да старее и да пропаѓа. Стресот од несреќниот брак е поверојатно да влијае повеќе на нечие здравје кога е постар, додека помладите би можеле подобро да се справат со него. Колку некој е постар, толку е физиолошки поранлив. Стресот за некој во нивните 20-ти веројатно нема да ги разболи или да има огромни здравствени последици, но знаеме дека кога некој има 65 или 70 години, има забележителен пад на имунолошкиот одговор“, вели Киколт-Глејзер.

Еве што еден несреќен брак може да направи за вашето здравје!

1) Дебелина
Да се ​​биде во брачна врска која има „раздор и депресија“ може да ве доведе до дебели. Истражувањето објавено во Годишните извештаи покажува дека возрасните кои биле депресивни имале 58% поголема веројатност да бидат дебели. Ако повторно сте изложени на стрес во вашиот брачен живот, тоа може да биде поврзано со нездраво зголемување на телесната тежина.

2) Срцеви заболувања
Стресните бракови можат да влијаат на вашето здравје и да го загрозат здравјето на вашето срце. Една студија покажа дека ако имате негативни ставови за вашиот партнер или имате непријателско однесување, тоа може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и да доведе до висок крвен притисок.

3) Депресија
Покрај физиолошките промени, несреќниот брак може да влијае и на вашето ментално здравје. Ова може да доведе до симптоми на депресија, како што покажа истражувањето. „Несреќниот брак е навистина, навистина плодна почва за депресија, а депресијата има многу добро документирани здравствени последици. Луѓето кои се депресивни имаат поголема веројатност да имаат брачни проблеми бидејќи не е забавно да се биде со депресивна личност“, вели Стефани Вилсон, постдокторски истражувач во оваа област.

4) Лоша функција на цревата
Ако редовно имате жестоки расправии или брутални тепачки со вашиот партнер, тоа може сериозно да влијае на вашето здравје и исто така да доведе до она што е познато како „истекување или истекување во цревата“, како што е утврдено со истражување на истражувачите од Универзитетот во Охајо. .

„Сметаме дека овој секојдневен брачен проблем – барем за некои луѓе – предизвикува промени во цревата што доведуваат до воспаление и потенцијална болест“, рече Киколт-Глејзер.

5) Проблеми со спиењето
Да се ​​биде во врска која ви дава повеќе грижи отколку радост може да влијае на вашите нормални, секојдневни работи, од вашиот апетит до вашите навики за спиење. Доживувањето конфликт со вашиот сопружник може да влијае на вашиот сон. Можеби нема да спиете како што сте навикнати и вашиот брак понекогаш ќе ве држи будни ноќе. Од сите бракови се бара да доживеат подеми и падови, а ќе се појават кавги за деца, финансии или други ентитети. Сепак, како што објасни Киколт-Глејзер, начинот на кој ги решавате овие несогласувања е она што е важно.

Таа рече: „Во здрав брак мора да имаш емоционална поддршка. Треба да зборувате за несогласувањата, но начинот на кој зборувате за нив има влијание врз вашето здравје. Ако работите одат на непријателско ниво и однесувањето на вашиот партнер сериозно влијае на вашето физичко и ментално здравје, би било мудро да ја преиспитате динамиката на врската.

Прегледи:
855
Објавено на:
23.02.2022