Категории

Јапонско летало е во план да слета на Месечината

По пет месеци патување низ вселената, Јапонската компанија вели дека Hakuto-R е подготвен да слета на Месечината. Доколку оваа мисија биде успешна се планира да бидат испратени две јапонски вселенски летала во 2024 и 2025 година.

Леталото извршило голем број маневри за да го одржи вистинскиот пат кон Месечината, а неговата најоддалечена точка била дури 1,4 милиони колометри од Земјата.

Ова е првото најдалечно вселенско летало. Компанијата има план да испорача сателити во орбитата на Месечината.

Прегледи:
238
Објавено на:
25.04.2023