Категории

Како да се ослободите од стресот и неволноста – Совети кои ќе ви помогнат

Сите до нас се соочуваат со стрес на работа, во сообраќај, дома. Често забораваме колку стресни ситуации сме имале во текот на денот, а тие можат негативно да влијаат на менталното здравје, особено кај оние луѓе кои немаат развиен „штит“ во вакви ситуации или се премногу чувствителни.

Сите ние доживуваме стрес, но не сите го поднесуваат на ист начин. Ако не правите ништо против стресот и дозволувате тој бран да ве вознемирува, вознемирува и исфрла од колосек секој ден, првите последици се емоционално исцрпување, губење на енергија, недостаток на мотивација и анксиозност.

Еве 5 едноставни работи кои можат да ви помогнат во стресните ситуации и да ве заштитат од исцрпеност:

1. Знајте кога да го завршите денот
Кога денот е премногу напорен и стресен, скратете го! Ако е можно, напуштете ја работата порано или пратете ги децата кај бабите и дедовците, бидете сами, пуштете филм кој ве опушта вас или вашата омилена музика. Легнете на креветот, уживајте и не правете ништо. Одвојте момент да ги исклучите сите мисли за да може да се наполнат вашите енергетски батерии.

2. Живеј СЕГА и ТУКА и направи се во сегашниот момент
Кога ќе се појави проблем, обидете се веднаш да го решите, бидејќи секое доцнење и криење под тепих носи дополнителна нервоза и стрес. Живејте оставајќи го сето она што го поминувате денес на тој ден и чекајте го утрешниот ден како нов ден и нова можност да растете.

3. Обидете се да почувствувате сè што правите
Наместо да го разберете секој ваш потег или чекор, обидете се да го почувствувате. Разбудете го чувството во работите што ги правите, фокусирајте се на тоа и слушајте го внатрешниот глас. Не е важно што правите, туку начинот на кој го доживувате. Одлучете да го доживеете животот позитивно и да гледате убавина и момент на радост во сè – тогаш сè ќе оди полесно и поедноставно.

4. Направете објективни планови
Правете само 2 до 3 работи дневно, не оптоварувајте се со безброј активности во исто време. Освен што ќе ве вознемири, ќе ја намали и вашата продуктивност. Направете листа на овие обврски. Ако ве обзема вознемиреност кога ја гледате листата, поставете приоритети и направете распоред по час. Престанете да мислите дека има нешто „мора“ во животот, заменете го тој збор со „Сакам“.

5. Насмевнете се
Кога стресот ќе почне да ве обзема, првото нешто што треба да направите е да се насмевнете. Научете да бидете расположени, бидејќи тоа е движечката сила и магијата што може да ве заштити од негативноста, но и да ви даде мотив да напредувате и да станете најдобрата верзија од себе.

Забелешка: Доколку чувствувате зголемени симптоми на стрес, нервоза или губење на енергија, неопходно е да разговарате за тоа со специјалист, или психолог или психотерапевт.

Прегледи:
272
Објавено на:
08.07.2022