Категории

Не зависите од ничија љубов – Не дозволувајте никој да влијае на тоа кои сте и како се гледате себеси

Самољубието е најдобриот лек. Тоа е најдобрата форма на лекување. Самољубието ве прави посилни. Ве тера да ја отворите вратата ширум за оние што сакаат да заминат, оние кои мислат дека ќе трчате по нив кога ќе заминат.

Самољубието ви дава самодоверба што треба да знаете дека ќе бидете во ред сами и дека не ви треба некој друг да ве потврди или да се чувствувате комплетно. Самољубието ве прави брз ученик. Вие не останувате во токсична ситуација долго време. Вие завршувате работи што не работат за вас или не ви служат добро. Се оддалечувате од оние кои не знаат како да ве ценат или почитуваат. Самољубието ви овозможува да ставите бариера помеѓу вас и оние кои ве повредиле. Најдобриот дел од самољубието е што ги прави оние околу вас немоќни, тие немаат моќ над вас или вашите емоции или мисли. Нивното отсуство нема да ве убие или спречи да правите големи работи. Нивните навреди никогаш нема да дојдат до вас или да ве разбијат затоа што знаете кои сте и се сакате себе си на тој начин и оние кои не го гледаат тоа, нема да променат како се гледате себеси. И луѓето многу се лутат кога ќе им ја одземете моќта. Тие не сакаат да чувствуваат дека не можат да ве контролираат. Не сакаат да чувствуваат дека не можат да манипулираат со вас.

Самољубието не значи дека се чувствувате супериорни во однос на оние околу вас и не значи дека сте стоични или ладно срце. Тоа само значи дека верувате во себе, знаете што сакате, знаете каква љубов и почит заслужувате и не сте подготвени да прифатите ништо помалку од тоа. Тоа само значи дека сте работеле на себе многу долго време и сте воделе многу тешки битки за да стигнете до местото каде што сте денес и не сте подготвени да дозволите друго човечко суштество да влезе и да го сруши сето тоа. Не сте подготвени да дозволите друго човечко суштество да диктира кој сте вие ​​или како се гледате себеси. Самољубието е резултат на сите тие години на заздравување, на сите тие години на подигање на скршените парчиња, на сите тие години на осаменост, на сите тие години на самодоверба и не сте подготвени да дозволите некој да го разбие сето тоа или дури и намалете дел од тоа. Не сте подготвени да дозволите некој да го скрши она што ви требаше со години да го изградите.