Категории

Нема да поверувате дека се реални: Проѕирни животни кои вистина постојат

Погледнете ги овие животни, иако морате да се приближите малку поблиску. Зошто? Затоа што тие се невидливи. Па добро, можеби не се баш, но тие се проѕирни.

Сакате ли да дознаете зошто поголемиот дел од овие животни живеат во морето? Одговорот се крие во самопреживувањето. Како што истакнува американскиот научник Сонк Џонсен, „сите животни од отворениот океан мораат на некој начин да се заштитат, било со заби, отрови, брзина, мали величини или имаат некој степен на невидливост“


1.Пеперутка со стаклени крилја
Грета Ото е пеперутка на малите огледата. Нејзината транспарентност е резултат на 3 својства: од ниска апсорпција на светло од страна на материјалот од кој се нејзините крилја, од ниското расфрлање на светлост која поминува низ нејзините крилја и поради ниската рефлексија на светлосните удари на површината на криллјата.


2.Транспарентна лигња

Оваа прозирна лигња е од родот Анцистрохериус лесуеруи. Таа може да се најде во тропските и субтропските мориња, често на длабочина помеѓу 200-1000 метри.


3.Прозирна риба
Оваа прозирна риба е од родот на surgeonfish. Тие се популарни аквариумски риби.


4.Прозирниот фараон мрава
Мравата фараон е мала 2мм, жолта или светло смеѓа, речиси прозирна мрава. Тој е озлогласен како голем штетник, посебно во болниците. Фараонот мравка е жител на сите делови на светот, вклучувајќи ја и Европа, Америка, Австралија и југоисточна Азија.5.Буба со оклоп на желка

Бубата со оклоп на желба не е сосема прозирна, но таа има оклоп кој е речиси невидлив. Улогата на прозирниот оклоп е да ги излаже потенцијалните предатори кога ги открива ознаките на својот грб кои делуваат како предупредување.6.Макропина Микростома

Макропина Микростома е една врста на риба од родот на Макропина, и припаѓа на семејството Опистопроктида барилеја. Позната е по доста необичната транспарентност, куполата која е исполнета со течност е на главата преку која можат да се видат нејзините очи.7.Европска јагула

Европската јагула може да ја промени својата боја неколку пати во текот на нејзиниот живот. Тие транспарентните прво се појавувале во жолта боја и потоа ја промениле во бојата на водата. Во оваа фаза таа е исто позната како „сребрена јагула“


8.Прозирна жаба

Хиперолиус леукотаниус е врста на жаба од родот на Хиперолиди. Таа е ендем од демократската ребублика Конго. Во еден момент се сметала за изумрена, но во 2011 година, е пронајдена и снимена на брегот на реката Елил.

9.Призирен лептир