Категории

Немој да кукаш и да се жалиш ако не правиш ништо за да го промениш тоа

Еден ден еден човек поминувал покрај куќа и видел старица во лулка. Покрај неа, на истиот стол, седеше старец и читаше весник, а меѓу нив, на прагот од куќата, лежеше куче и завиваше, како нешто да го повредило. Поминувајќи покрај нив, човекот се изненадил и се прашувал зошто кучето завива толку тажно.

Следниот ден, тој повторно поминал покрај таа куќа. Повторно видел постара двојка на столици кои се лулаат и кучето како лелека додека лежи. Човекот загрижено си ветил себеси дека ако го види ова куче повторно како постојано завива, ќе ги праша старите луѓе што е проблемот. На третиот ден, на изненадување, ја виде истата слика: старата жена се лулаше, стариот човек читаше весник, а кучето тажно завиваше на истото место.

Не можеше повеќе да издржи:
„Извинете, госпоѓо“, и рече на старицата, што се случи со вашето куче?
„Со него? – Лежи на клинец.“

Изненадениот човек прашал:
„Ако кучето лежи на клин, и тоа боли, зошто едноставно не стане?“

Старицата се насмевнала и одговорила со пријатен глас:
„ Значи, ддраг мој пријателе, го боли толку да завива, но не толку за да стане од местото.“

Прегледи:
598
Објавено на:
14.02.2021