Категории

Нетрпеливоста може да го одведе човек во пропаст

Поучна приказна за човекот кој не умеел да чека

Некој човек добро ја подготвувал, изорувал и засејувал својата нива.

Меѓутоа тој во првите неколку недели се чудел зошто семето никнува толку споро. Кај својот сосед веќе забележал силни зелени класови. Од ден во ден станувам се повеќе нетрпелив па од грижи не можел нити да спие.

На крај конечно смислил една безумна идеа. Оtтрчал до својата нива и почнал да ги влече малите и нежни стебла нагоре. Тоа се разбира била доста макотрпна работа, но конечно завршил. На патот го сретнал својот сосед и му се пофалил дека му помогнал на своето жито брзо да нарасне. Љубопитните луѓе отtрчале до неговата нива, но здогледале се уништено и овенато. Потоа уште многу долго го исмевале човекот кој не знаел да чека.

Прегледи:
440
Објавено на:
28.03.2020