Категории

Невообичаената убавица Амина Епендиева – девојчето со албинизам и хетерохромија

Албинизмот е прилично невообичаена состојба и се јавува околу една на секои илјада во Европа и Северна Америка поради неговата ретка состојба. Хетерохромијата е исто така уште една ретка состојба што се јавува само кај шест од секои илјада луѓе од оваа состојба. Кога фотограф од Чеченија, Русија виде слика на млада девојка која ги има и двете состојби, сакаше да ја запознае и да направи неколку фотографии.

Невообичаената убавица: Амина Епендиева

Амина Арсакова, фотограф, која ја видела фотографијата на единаесетгодишното девојче Амина Епендиева во трговски центар, била воодушевена од уникатната убавина на оваа млада девојка. Епендиева ги има и двете ретки состојби, хетерохромија и албинизам заедно.

Кога некој има албинизам, тој / таа има само мала можност за производство на меланин. Луѓето кои се со овие состојби имаат многу бледа кожа и бело-руса коса поради помалку производство на меланин кој е одговорен за пигментацијата на кожата, косата и очите. Хетерохромата е уште еден услов на наследност што предизвикува ирисите на поединецот да бидат во  различни бои.

Бидејќи Епендиева ги има и овие две состојби, таа има светло обоена кожа и коса, едно сино и едно кафено око што го прави нејзиниот изглед доста карактеристичен.