Категории

Новости во борбата со карциномот!

Научниците откриле нова слабост кај карциномот која ги присилува карциномските клетки на самоуништување.


Новиот пат вклучува протеин наречен ATF4, а блокирањето на овој протен да го храни туморот, може да доведе до тоа клетките на карциномот да произведуваат повеќе протеини и да се уништат.
Истражувачите заклучиле дека кога протеините ATF4 се блокирани во клетките кај глувците, туморските клетки продолжуваат да создаваат протеини и се уништуваат како резултат на преголема оптовареност. На тој начин бил блокиран растот на карциномите кај глувците кои имале лимфоми и карцином на дебелото црево, што е доказ дека ова откритие може да укаже на нов пристап кој би можел да функционира и кај луѓето. Истражувањето ќе продожи за да се утврди дали оваа метода има нуспојави и како би функционирала кај луѓето.