Категории

Ова е најубавата библиотека во светот

Место кое ќе ве воодушеви

Библиотеката Клементиниум во Прага е една од најубавите библиотеки на светот, а кога ќе го видите нејзиниот ентериер, ќе ви биде јасно зошто. Отворена е во 1722 година во склоп на универзитетот. Клементиниум се наоѓа во близина на Карловиот мост и е одличен пример за барокна архитектура која не се променила од денот кога е отворена.

Ѕидовите се украсени со фрески на Јан Хиебл, како спој од науката и уметноста. На крајот од салата стои портрет од царот Јосип II кој наредил книгите од затворените самостојни библиотеки да бидат испратени тука во Клементиниум. Сликите на куполата го претставуваат Храмот на мудроста, а на ѕидовите можат да се пронајдат портрети од Исусовите светци, заштитниц на универзитетот и истакнатите претставници на овој ред.  Во средината на салата доминираат географски и астрономски глобуси како и астрономски сатови кои ги конструирал Жан Клеин.