Овој рецепт кој се приготвува бргу е идеален за неочекувани гости.
Состојки:
- околу 300 до 400 гр пилешко бело месо
- 50 гр стопен маргарин
- 5 лажички павлака
- 1 лажичка презла
- 3 чешниња лук / може и повеќе ако сакате
- варен компир
- вегета
- сол
- бибер или некој зачин по желба
Подготовка:
- Пилешкото бело месо исечете го на шницли
- Посолете го со вегета или сол
- Погрижете се добро да впие. По желба може да ставите и бибер за поубав вкус
- На дното од плехот наредете ги компирите кои претходно сте ги излупиле и исечкале
- Потоа посолете ги или зачинете ги со вегета
- Одозгора наредете го белото месо кое претходно сте го потопиле во стопениот маргарин
- Потоа павлаката ставете ја во еден сад и во неа ставете презла и вегета, бибер и лук. Промешајте ја смесата и ставете ја на пилешкото
- Кога ќе ја истрошите павлаката размачкајте ја и јадењето е подготвено за печење
- На почеток ставете фолија за да не се запече
- Печете околу 30 минути
- Пред крај на печењето тргнете ја фолијата малку да се запече.