Категории

Простете и пуштете – Простувањето е тешко но тоа е единствен начин да се пронајде мир

Најлесно е да ги мразите оние кои ве повредиле, но тоа негативно чувство не може да ви донесе ништо добро. Наместо тоа, правете го она што не го очекуваат – простете им! Еве зошто простувањето е добро.

Многу луѓе не повредија во текот на нашите животи и тоа ќе продолжи да се случува. Без разлика дали се работи за изневерени очекувања, погазена доверба, предавство, потег кој доаѓа од личноста на која најмногу и верувавме – заедничко на сите им е тоа што ни предизвикаа болка. Во ред е да ги признаете своите чувства, да сфатите зошто сте повредени, но не се одмаздувајте. Многу е лесно да мразите и на тој начин да си го уништите животот со оваа негативна емоција. Многу е потешко да се прости, но тоа е единствениот начин да се спасите и да најдете мир.

Што значи да си простувате себеси и на другите: 5 одговори за простувањето што треба да ги знаеме

Еве зошто е добро да се прости:

1. Ни помага да престанеме да бидеме жртви
Кога ќе научите да простувате и да бидете благодарни, конечно ќе престанете да ја играте улогата на жртва. Мора да разберете дека вие сте господар на сопствената судбина. Кога обвинувате некој друг за вашите неволји, на другите им давате контрола над вашиот живот и на тој начин ја избирате улогата на жртва.

2. Ни овозможува да преземеме одговорност за нашите животи
Повеќето од она што го привлекуваме во нашите животи е едноставно одраз на нашиот внатрешен свет и ставовите што ги имаме. Законот за привлекување не учи дека сличното привлекува слично и дека никогаш нема да доживееме среќа ако нашите мисли се лоши и песимистички.

3. Луѓето кои не повредиле ги доживуваме како учители
Членови на семејството, поранешни партнери, сегашни, пријатели, шефови, колеги, познаници – сите тие доаѓаат во нашите животи за да дознаат повеќе за нас самите. Благодарение на тоа што тие ќе бидат дел од вашето патување и ќе ве научат непроценливи лекции, ќе направите огромен чекор кон проширување на вашата свест и прифаќање на неуспесите, особено кога станува збор за врските. Откако ќе ги извлечете вистинските заклучоци од минатите неуспешни врски, можете да избегнете повторување на истите грешки и повторно да се повредите.

4. Не учи да живееме без очекувања
Како што рековме, ние сме креаторите на нашиот универзум. Затоа, не треба да очекуваме ништо од никого, бидејќи треба да се бориме за она што ни треба и што сакаме, со свои сили.

5. Научете не подобро да ги разбираме другите
Однесувајте се кон другите луѓе со разбирање и емпатија. Можеби некој не можел подобро, постапил поинаку ko Секој си се занимава со своите проблеми. Сите ние сме луѓе и сите грешиме. И длабоко во себе сите се надеваме дека ќе простиме. Кога им простуваме на другите за нивните постапки, можеме да очекуваме и другите да ни простат. Нивните постапки можеби се нејасни, луди, но повеќето од нив даваат се од себе. Прифатете го тоа и продолжете понатаму.

6. Создава простор за нова љубов
Не сите врски во кои влегуваме траат цел живот. Понекогаш е потребно толку време само да се отвори ново поглавје или да се извлечат лекции. Со простување и отпуштање на личноста со која сте биле, создавате простор што можете да го исполните со нови луѓе и чувства. Само ако научите да ја надминете старата љубов и да простувате болка, можете да ја отворите вратата за нова љубов.

7. Тоа е најдобрата одмазда
Можеби звучи чудно, но простувањето е навистина најдобрата одмазда. Луѓето кои ве повредиле може да очекуваат реванш, нешто што ќе ги предизвика, но кога ќе им простите, ќе завршите со нив. Веќе не можат да те повредат, си го вратил мирот и тоа е важно. Нашите непријатели најмногу ќе ги боли тоа што свртивме нов лист, се насмеавме и што веќе не ни се важни.

Прегледи:
303
Објавено на:
15.05.2022