Рецепт за вкусни кифлички од коприви во кои ќе уживаат сите!
За копривата често се вели дека, кога луѓето би сфатиле колку всушност таа корисна и лековита најверојатно во иднина би саделе само коприви. Всушност, сите нејзини делови (стеблото, листот, коренот и цветот) имаат одредени лековити својства.
Копривата изобилува со белковини, јаглени хидрати, масти, калциум, фосфор, железо, витамини Ц, А, Б2 и К, каротин и пантотенска киселина. Најдобро од се’ е што таа е достапна и пристапна за секого.
А овие кифлички од коприва ќе го задоволат и најпребирливиот гурман.
Потребни состојки:
- 200 гр. свежи коприви
- 250 гр. бело брашно
- 250 гр. хелјдино брашно
- квасец, лажичка шеќер
- лажичка сол
- 200 мл. топла вода
- 100 мл. масло за готвење
- 150 гр. топено сирење
Начин на подготовка:
Избланширајте ја копривата па изблендирајте ја. Загрејте вода во која ќе ги додадете квасецот, шеќерот и малку брашно и оставете квасецот да надојде.
Брашното и солта соединете ги кога квасецот ќе надојде, па со додавање на копривата и маслото замесете меко тесто. Оставете околу 45 минути тестото да нарасне. Загрејте ја рерната на 180 степени.
Развлечете го тестото, исечете го на триаголници, на секој ставете парче топено сирење и наредете во плех за печење.
Премачкајте ги кифличките со малку растопен маргарин и ставете ги да се печат.