Категории

„Само оние кои не работат никаква работа, мислат дека се многу важни“ – Мудра приказна

На социјалните мрежи кружи приказна која навистина е поучна и вреди да се прочита. Ја пренесуваме во целост:

„Момчето излегло со својот дедо му да шета низ градот. Во еден момент слушнале како муштерија се жали на еден чевлар. Човекот тврдеше дека нешто не е во ред со неговите чевли. Чевларот мирно ги слушаше забелешките, се извини и вети дека ќе ја поправи грешката. Тогаш момчето и неговиот дедо седнале во кафуле да се напијат кафе.

Келнерот го прашал човекот од соседната маса дали може малку да го помести столот за да може да помине. Мажот реагирал бурно и одбил да се помести.

„Никогаш не заборавај што си видел“, му рекол дедото на момчето.

„Тој чевлар ја прифати жалбата на муштеријата, а овој човек до нас не сакаше да се помрдне. На луѓето кои работат некоја корисна работа не им пречи да слушаат критики за нивната работа, но оние кои не работат никаква корисна работа секогаш мислат дека се многу важни и ја кријат својата неспособност зад авторитетот.

Прегледи:
443
Објавено на:
05.06.2022