Категории

Совети од дерматолозите – Менувајте ја навлаката на перницата неколку пати неделно

Со употреба на производи со поминат рок, не вадење шминка пред спиење и вежбање, недоволно внесување вода, ретко чистење на четки и четки, постои уште една навика за убавина која и штети на кожата на лицето.

Една од најштетните навики за нашата кожа е недоволно често менување на постелнината. Имено, Американската академија за дерматологија (AAD) препорачува да ја менуваме еднаш неделно, а дерматологот Хедли Кинг тврди дека влошките треба да ги менуваме почесто, дури два до три пати неделно. Перницата можеби изгледа целосно чиста, но на неа се кријат честички од нечистотија кои се во близок контакт со косата и лицето цела ноќ.

Кога одите во кревет, ја контаминирате постелнината со мртви клетки на кожата (околу 50 милиони на ден), пот, шминка, лосиони, коса и сè што ќе соберете во текот на денот, од полен и влакна од домашни миленици до мувла и честички од нечистотија до честички од бактерии и вируси“, вели др. Кинг.

„Мртвите клетки на кожата и потта се храна за грините, ги привлекуваат кон вашиот кревет и им помагаат да се размножуваат, а ги влошуваат алергиите и астмата“, заклучува дерматологот. Ова го зголемува ризикот од иритација и инфекција на кожата, а доколку вашата кожа е склона акни, треба да обрнете посебно внимание на менувањето на перницата.

Како што тврди др. Кинг, можете да спиете на иста перница најмногу една недела и само ако ја отстранувате шминката пред спиење, легнувате со чиста коса секоја вечер и немате проблеми со алергии на кожата. Во спротивно, менувајте ја навлаката за перница три пати неделно, дури и ако на прв поглед изгледа совршено чиста.

Дополнителен совет: Свилените перници апсорбираат помалку влага од кожата, го намалуваат ’брчките’ на лицето, односно создаваат помалку брчки, тие се подобро решение за чувствителна кожа на лицето бидејќи помалку иритираат