Категории

Ти си создаден за да бидеш ти а не некој друг – Престани да се споредуваш со другите

Погледнете се! Можете да бидете само тоа што сте! Невозможно е да станете некој друг. Имате избор, можете да се радувате и да „цветате“ како што сте, или може да избледите и да тагувате за тоа што не сте.

Еднаш, велат, постоел крал кој можел да разговара со растенијата. Еден ден излегол во својата градина и ги видел сите цвеќиња, грмушки и дрвја како бледнеат и умираат.

Му пришол на дабот и го прашал зошто бледнее и умира, а тој му одговорил дека тоа е затоа што е тажен поради тоа што никогаш нема да биде висок како борот. Од друга страна, борот умирал за да може да даде грозје како лозата. А лозата умирала затоа што не можеше да цвета како розата. Еднаш додека шетал низ градината и разговарал со растенијата, најде прекрасен цвет, целосно здрав и свеж, и беше многу среќен.

На прашањето зошто не е тажен кога се сите растенија во градината, го добил следниов говор:
„Мислам дека е природно, затоа што кога ме засадивте, вашата цел беше да ја разубавите вашата градина, да мирисаме убаво и да ве расположиме. Ако сакате даб, грозје или роза, ќе ги засадите. Затоа мислам дека не можам да бидам ништо друго освен тоа што сум и се обидувам да ги развијам моите најдобри квалитети“ – му рекол прекрасниот цвет.

Погледнете се! Можете да бидете само тоа што сте! Невозможно е да станете некој друг. Имате избор, можете да се радувате и да „цветате“ како што сте, или може да избледите и да тагувате за тоа што не сте.

Прегледи:
423
Објавено на:
17.02.2021