Овој оброк може да биде послужен како ладна салата со тестенини и зеленчук или како главен оброк со топли тестенини. Рецептот се прилагодува на вашиот вкус и расположение. Може да биде и многу евтино јадење доколку ги направите сами главните состојки.
Состојки:
- 250 г тестенини
- 2 лажици песто сос од босилек
- 1 чаша кисела павлака (2 дл)
- 100 г фета сирење
- 2 лажици маслиново масло
- 2 полни лажички исечкан сув домат
- 1 шолја свежи листови од босилек
- сол и бибер
Напомена: Ако е фетата многу солена, не ја солете водата за тестенините. Во чинијата измешајте го пестото, павлаката и маслиновото масло. Во оваа мешавина додадете ги сварените и оладени тестенини. Додадете го фета сирењето, исечканиот босилек и сувиот домат. Сето тоа измешајте го и послужете како брз ручек, салата или прилог.