Во зависност од бојата на кората, ова овошје ќе има различно влијание на вашето тело, па дури и на вашето здравје. Во некои случаи се претпочита да се јаде зелена, а во некои презрели банани.
Затоа, треба да знаете каков ефект постигнува секоја боја на кора и затоа одберете ја идеалната банана за себе.
Шеќер
Зелените банани со текот на времето ќе станат презрели, а со тоа и послатки. Затоа бананите со пеги имаат поголемо влијание на шеќерот во крвта и побрзо се вари.
Како што созреваат бананите, гликемискиот индекс се удвојува. Затоа, важно е да јадете банани додека се уште малку зелени, бидејќи само така ќе го добиете најдобриот ефект за стабилизирање на шеќерот во крвта.
Затвор
Од друга страна, поголема е веројатноста да добиете запек ако јадете зелени банани, бидејќи незрелата банана може да ги влоши вашите проблеми со запек.
Поради бавното варење на уникатните молекули на зелената банана – пектинските влакна и отпорниот скроб – поединците кои веќе имаат бавно варење треба да избегнуваат незрели банани. Ако не сакате пеги, тогаш пијте вода после секоја зелена банана за да го избегнете овој проблем.