Категории

10 прашања од општа култура кои секој треба да ги знае

Терминот „ерудиција“ потекнува од латинскиот јазик и може да се преведе како „начитаност; огромно знаење“. Ерудиција чсто се меша со добро образование. Да, овие зборови се синоними, но личноста со добра ерудиција е добро образована, но добро образованата личност не секогаш има добра ерудиција.

Овој текст ќе ви покаже на кој тип припаѓате. Собравме неколку широко познати верувања од кои некои се лажни, а некои вистинити. Ваша задача е да направите што е можно помалку грешки.

1.АНТАРКТИК Е НАЈСУВОТО МЕСТО НА ПЛАНЕТАТА

ВИСТИНА
Најсувото место на Земјата е МекМурдо, сувата долина на Антарктик. Во некои подрачја не паднал дожд и снег 2 милиони години.

2.СИДНЕЈ Е ГЛАВЕН ГРАД НА АВСТРАЛИЈА

ЛАГА
Главен град на Австралија е Канбера.

3.ГОЛЕМИНАТА НА ЧОВЕЧКОТО ОКО СЕ МЕНУВА ВО ТЕКОТ НА ЖИВОТОТ

ЛАГА
Окото е единствениот орган кој не ја променува својата величина.

4.МОНТ ЕВЕРЕСТ Е НАЈВИСОКАТА ПЛАНИНА НА СВЕТОТ

ЛАГА
Висината на Монт Еверест изнесува 8,848 метри. Меѓутоа, постои планина која е висока 10,058 метри. Во прашање е Мауна Кеја на Хаваите. Подножјето на планината е на дното на океанот, а е само 4,207 метра над нивото на океанот.

5.НЕКОИ АВСТРАЛИЈАНЦИ ПОВЕЌЕ САКААТ ДА ЖИВЕАТ ВО ПЕШТЕРИ ОТКОЛКУ ВО КУЌИ

ВИСТИНА
Многу жители на градот Кубер Пиди се преселиле од станови во пештери со цел да побегнат од врелата клима. Во пештерите има струја, резерви на вода, канализација и останати неопходни услови за живот.

6.ОДДАЛЕЧЕНОСТА ПОМЕЃУ РУСИЈА И АМЕРИКА Е САМО 4 КИЛОМЕТРИ

ВИСТИНА
Границата помеѓу овие земји се наоѓа на море. Меѓутоа, во средината на Беринговиот мореуз се наоѓаат 2 мали острови. Еден од нив припаѓа на Русија а другиот на територијата на Америка. Тие се оддалечени еден од друга само 4 километри.

7.МОСТОТ ГОЛДЕН ГЕЈТ Е НАПРАВЕН ОД ЗЛАТО

ЛАГА
Модерниот мост Голден Гејт не е направен од драгоцен метал. Добил име по мореузот кој се наоѓа под него.

8.ЈАПОНЦИТЕ ИМААТ НАЈДОЛГ ЖИВОТЕН ВЕК

ВИСТИНА
Животниот век во Јапонија е најдолг на светот. Следни на листата се Швајцарија, Сингапут, Австралија и Шпанија.

9.ВО ГРАДОТ КАЛАМА ВО ЧИЛЕ НЕ ЗАВРШАНО 40 ГОДИНИ

ВИСТИНА
Во овој град за последен пат паѓал дожд во 1972 година. Пред тоа, врнело пред 400 години.

10.ЕЛЕКТРИЧНАТА СТОЛИЦА ЈА ИЗМИСЛИЛ ЗАБАР

ВИСТИНА
Електричната столица ја измислил забарот Алфред Соутвик.

Прегледи:
2142
Објавено на:
20.10.2020