Категории

Какви се мислите на среќните луѓе: Љубовта спрема себеси е темел на љубовта спрема другите

Сигурно барем еднаш сте забележале успешни, среќни и убави жени околу себе и сте се запрашале – како го прават тоа? Некои од нив ги открија своите мантри и навики. Нивните тајни се во исто време револуционерни, но и банални.

Ви ги пренесуваме нивните 13 рецепти за самољубие кои лесно се практикуваат и носат многу придобивки.

1. Престанете да се споредувате со другите
Општеството нè учи да бидеме конкурентни, затоа е природно да се споредуваме со другите, но може да биде опасно. Нема смисла да се споредувате со некој друг бидејќи постои само една верзија од вас. Наместо тоа, фокусирајте се на себе и на вашиот животен пат. Самото менување на енергијата ќе ви помогне да се чувствувате слободни.

2. Не грижете се за мислењата на другите луѓе
Исто така, не грижете се за тоа што општеството мисли или очекува од вас. Бидејќи не можете да ги усреќите сите, ова е губење време и само ќе ве успори на патот кон најдобрата верзија од себе.

3. Правете грешки
Уште од мали нозе ни велат дека никој не е совршен и дека сите грешат. Но, колку старееме, толку повеќе чувствуваме притисок да не правиме грешки. Опуштете се. Правете грешки за да можете да учите и да растете од нив. Прифатете го вашето минато. Постојано се менувате и се развивате. Затоа заборавете на малиот глас во вашата глава кој вели дека треба да бидете совршени. Правите многу грешки бидејќи лекциите што ќе ги научите на овој начин се непроценливи.

4. Вашата вредност не е во вашиот физички изглед
Премногу работи во секојдневниот живот сакаат да нè одвлечат од оваа вистина. Понекогаш дури и вашиот сопствен интернализиран сексизам ги потврдува нашите мисли за неадекватност. Затоа, носете го она што прави да се чувствувате добро, самоуверено, удобно и среќно.

5. Не двоумете се да ги исфрлите токсичните луѓе од животот
Не секој презема одговорност за енергијата што ја испраќа во светот. Ако некој внесува токсичност во вашиот живот и не презема одговорност за тоа, тоа може да значи дека треба да се тргнете од него. Не плашете се да го преземете тој чекор. Иако може да биде болно, на крајот е ослободувачко и важно. Заштитете ја вашата енергија. Не е грубо или погрешно да се оддалечите од ситуации или општество што ве исцрпува.

6. Справете се со сопствените стравови
Чувството на страв е природно и човечко. Не ги отфрлајте вашите стравови, обидете се да ги разберете. Оваа вежба може да помогне во вашето ментално здравје. Испитувањето и проценувањето на стравовите ви помага да откриете проблеми во вашиот живот што ви предизвикале анксиозност, што може да го ублажи.

7. Верувајте дека сами ќе донесете добри одлуки
Толку често се сомневаме во себе и во нашата способност да ја направиме вистинската работа, и во најголем дел знаеме во нашето срце што е најдобро. Запомнете дека вашите чувства се валидни. Не губи контакт со реалноста. Вие се познавате себеси подобро од кој било друг, затоа бидете вашиот најдобар застапник.

8. Искористете ја секоја можност што ви ја дава животот (или создадете своја)
Времето за следниот голем чекор во вашиот живот никогаш нема да биде совршено, но тоа не треба да ве спречи да ги постигнете вашите цели и соништа. Наместо тоа, искористете го моментот бидејќи можеби никогаш нема да се врати.

9. Ставете се себеси на прво место
Особено жените можеби се навикнати да ги ставаат другите на прво место. Иако има време и место за тоа, тоа не треба да биде навика која ве чини ментална или емоционална благосостојба. Најдете време да се опуштите. Без разлика дали го поминувате денот во кревет или на отворено во природа, најдете нешто што ќе ви помогне да се опуштите и да му посветите време.

10. Почувствувајте ја болката и радоста колку што можете потполно
Дозволете си целосно да ги доживеете различните емоции. Искусете ја болката, уживајте во радоста и не ограничувајте ги вашите чувства. Како стравот, болката и радоста се емоции кои ќе ви помогнат да се разберете себеси и дека вие не сте само ваши чувства.

11. Бидете храбри во јавност
Имајте навика да го кажувате она што го мислите. Храброста е како мускул – расте колку повеќе го вежбате. Не чекајте дозвола да седнете на маса. Приклучи се на разговорот. Придонесете за вашите мисли. Направете нешто и знајте дека вашиот глас е исто толку важен како и секој друг.

12. Најдете убавина во малите нешта
Обидете се да забележувате барем една убава, мала работа околу вас секој ден и бидете благодарни за тоа. Благодарноста не само што ви дава перспектива, туку и ви помага да најдете радост.

13. Бидете љубезни кон себе
Светот е полн со остри зборови и критики – не додавајте свои. Кажувајте убави зборови за себе и немојте да се нарекувате злобни работи. Прославете се себеси, а не само на вашиот роденден!