Категории

Колку човек попаметен, толку е помирен не само однадвор, туку и одвнатре!

Познатиот руски психолог и психотерапевт Михаил Литвак ја напиша книгата „Психолошко аикидо“, која е мини психолошки прирачник кој крие различни тајни на среќниот живот, совети за личен развој и подобрување на односите.

Психологот има исклучително искрен и директен пристап во кој ни кажува дека работите во животот се многу поедноставни отколку што мислиме. Една од најважните работи во животот на една личност се односите, и со другите и со самиот себе. Еве неколку мудри цитати од Михаил Литвак кои можат да откријат многу за психологијата на односите:

1. Ако ме критикуваат, тоа значи дека сум значајна личност. Слушајте зошто ве критикуваат и ќе дознаете какви надежи полагаат луѓето во вас.

2. Ако човек сака една личност, но е рамнодушен кон другите, тоа не е љубов, туку зависност или прекумерна себичност.

3. За да дознаете како луѓето се чувствуваат за вас, кажете им за вашите планови и соништа. Секој со скриена завист веднаш ќе ве критикува. Оној кој ви посакува се најдобро ќе ви открие како да го добиете она што го сакате.

4. Ако сакате да бидете сакани, работете на себе, не се мешајте во туѓите работи, помагајте само кога некој ќе ве побара.

5. Најдобар начин да му се одмаздиш на непријателот е да не му се одмаздуваш. Ќе чека одмазда, а овде, како во војна – затишјето е најзагрижувачко.

6. Не е толку тешко да препознаете некој што можете да го сакате. Секогаш ќе ви даде слобода, нема да ве присилува на ништо. Тој ќе ви биде благодарен што ја прифативте оваа љубов. И како што ќе се зближувате со таква личност, така и неговиот однос со вас ќе биде се подобар и подобар.

7. Поддршката од саканите треба да се третира како нешто што може да се прекине во секое време. И додека сте зависни, треба да си го организирате животот за брзо да излезете од зависноста. Оние семејства кои живеат многу добро се оние во кои сопружниците не зависат еден од друг. Тогаш само љубовта ги држи заедно.

8. Никој никого не отфрла, само некој оди напред. Тој што застанал сам, се смета за отфрлен.

9. Ако мислите добро за себе, зошто некој друг треба да мисли добро за вас?

10. Сакате да знаете кој е вашиот главен непријател? Погледнете се во огледало. Победи го него а другите ќе паднат сами.

11. Валидна причина за престанок на работниот однос и престанок на работниот однос е неможноста за личен раст во дадените околности.

12. Ако сакате некому нешто да му докажете, тоа значи дека живеете поради тоа на кого сакате да се докажете. Ако живееш за себе, тогаш нема потреба никому ништо да докажуваш.

13. Налутената будала ги истура своите емоции на другите, а раздразливата ги задржува и ги насочува кон себе, дури и се фали со тоа: Внатре, заклучувам сè, но се контролирам. Тоа е најлошата психолошка состојба. Колку човек попаметен, толку е помирен не само однадвор, туку и одвнатре.

Прегледи:
685
Објавено на:
25.12.2021