Ако имате своја шолја вво канцеларијата или ја користите онаа од кујната на канцеларијата, постои голема шанса наведените предмети да се прекриени со опасни бактерии, но и фекалии. Студијата која ја спровел Чарлс Герба, професор по микробиологија на Универзитетот во Аризона, покажала дека дури 90% од канцелариските садови имаат на себе опасни бактерии кои вработените секојдневно ги внесуваат во организмот.
Исто така, и миењето на садови со сунѓери и крпи кои стојат во канцелариската кујна може само да ја влоши состојбата бидејќи ќе се пренесат дополнителни бактерии на шолјата, кои што може да преживеат и до три денови. Иако сето ова наведено звучи прилично лошо, решението за уживање во кафето или чајот на работа сепак постои.
Герба советува секој ден да ја носите својата шолја и добро да ја миете со врела вода или во машина за садови.