Категории

Ние всушност воопшто не сме сиромашни, вистинската сиромаштија е сиромаштија на духот

Сиромавиот човек го прашал Буда: „Зошто сум толку сиромашен?“ а Буда му одговорил: „Вие сè уште не научивте да давате“.

Сиромавиот човек повторно праша: “Како можам да дадам кога немам ништо?” а Буда му одговори: „Имаш неколку работи:

Лице со кое можете да се насмеете,

Уста со која можете да им дадете мудрост и утеха на другите,

Срце што можете да го отворите на другите,

Очи со кои можете добро да ги набудувате другите,

Тело што можете да го користите за да им помагате на другите“.

Ние, всушност, воопшто не сме сиромашни, вистинската сиромаштија е сиромаштија на духот.

Прегледи:
487
Објавено на:
11.03.2021