Класичната Шварцвалд торта е проверен рецепт за совршен десерт. Овен што го привлекува сечиј поглед, секој слој од неа ги возбудува сите клетки во телото. Шварцвалд тортата може да се послужи и во чаша!
Потребни состојки (за 6-8 лица):
- 2 паковки компот од вишни (од по 720гр) или замрзнати вишни
- 1 пудинг од ванила
- 190 гр. шеќер
- 50 гр. исецкани бадеми
- 300 гр. маскарпоне сирење
- 500 гр. свежо сирење со низок процент на масти
- 3 дл. павлака за шлаг
- 50 гр. чоколада за готвење
- 300 гр. бисквити за торта
- 150 мл. еспресо кафе
Начин на подготовка:
Исцедете ги вишните за да добиете околу 700 мл. сок. Помешајте го прашокот за пудинг, 40 гр. шеќер и 5 лажици сок од вишни. Сварете го останатиот сок од вишни. Додадете го разматениот пудинг и варете мешајќи околу минута.
Потоа додадете ги и вишните. Пропржете ги бадемите без додавање на масло. Потоа помешајте ги маскарпонето, свежото сирење, преостанатиот шеќер и сокот. Ставете павлака во шлаг и помешајте во смесата од сирење, заедно со бадемите и чоколадата.
Искршете ги бисквитите на парчиња. Наредете ги слоевито во чашите. Додадете од мешавината од еспресо. Одозгора ставете компот и крем. Сето тоа повторете го 1-2 пати. Украсете со вишни и чувајте во фрижидер до послужување.
Пријатен апетит!