Категории

Најпознатите туристички локалитети низ светот, какви што не сте ги виделе до сега

Низ светот има многу историски и значајни локалитети, кој секој од нас има желба да ги посети барем еднаш во животот.

Сите тие изгледаат грандиозно, некои дури и нереално, а кога ќе ги посетите гледате една поинаква слика. Фотографот Oliver Curtis ги фотографира нештата кои туристите не ги забележуваат. Во серијата Volte-face, тој ги претставува спротивностите од историските локалитети, наспроти тоа што ги опкружува, како на пример Стоунхенџ, Мона Лиза, Таџ Махал. Овие грандиозни локалитети имаат секојдневна, непривлечна страна, а токму тоа страна ни ја покажува овој фотограф.

Спасителот Христос, Рио де Жанеиро, Бразил

Гробот на Ленин, Москва, Русија

Мао Мавзолејот, плоштадот Тјенанмен во Пекинг, Кина

Таџ Махал, Агра, Индија

Статуа на слободата, Њу Јорк, САД

Партенон, Атина, Грција

Знакот Холивуд, Лос Анџелес, САД

Стоунеџ, Британија

Големиот Кинески Ѕид 

Пирамидите, Гиза, Египет

Колосеум, Рим, Италија

Рајштаг, Берлин, Германија