Категории

Вие го боите платното на вашиот живот – Вие одлучувате дали ќе биде сивило или шаренило

Додека животот може да ви послужи многу работи што не ги сакате, да ги обои вашите патишта во сиво, да го зацрни светот пред вашите очи, вие сте тие што ќе одлучите дали ќе го прифатите тој свет. Вие сте тој кој има способност да ја земе четката во рака и да го промени она што не ви се допаѓа. За жал, повеќето луѓе ќе одлучат само да се жалат и да не прават ништо. Тие чекаат да помине бурата, но кога ќе помине бурата, ќе дојде друга, а потоа повторно нова, и така цел живот, и нема да излезат од нивното засолниште, нема да променат ништо.

Така, многумина гледаат во иднината со очи полни со минатото, полни со стари скршеници и фрагменти, полни со стравови и сомнежи и прифаќаат живот обоен со вознемиреност и грижа. Секое утро сивите бои од претходната вечер се пренесуваат во нов ден и така живеат живот на кој не се согласиле, туку биле принудени. Тие ги исполнуваат туѓите очекувања наместо да кажат дека им е доста од животот по нечиј диктат и почнуваат сами да ги одредуваат тоновите на својот живот.

Понекогаш на платното на нашиот живот има навистина се, има многу негативни мотиви кои не сакавме да ги снимиме, многу лоши спомени, разочарувања од другите, повреди и удари кои човек сака да ги фрли тоа платно и да земе ново и различно платно. Но, проблемот не е во платното, проблемот е во боите, во нашите мисли, во нашата одлука да ги земеме боите што ги сакаме и да покриеме се што не сакаме, сето она што е оставено како печат на некој и нешто чиј траги што не ги сакаме.

Боите на вашиот живот се оние што ги избирате. Никој не може да ви каже каде треба да одите денес, што треба да правите, какви мисли треба да размислувате, какви чувства треба да чувствувате. Сето тоа го избираш сам. Сите луѓе во вашиот живот се таму затоа што сте ги привлекле и избрале. Ако не сте задоволни, не можете да кажете дека некој друг е виновен, се што можете да направите е да почнете да ги менувате работите, да создавате различни околности кои ќе ви го обојат животот со различни бои, различни мисли и постапки. Вие сте уметникот на вашиот живот! Направете ремек дело од тоа!