Категории

Како мачката може да помогне на деца со аутизам?

Не верувате дека мачките имаат терапевтска моќ? Тула и Ирис ќе ви го покажат тоа со нивната приказна. 

thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-8

Тула е мачка од расата меин кун, кои се познати како интелигентни животни, а судејќи според начинот на кој таа и помага на Ирис, можеме да се увериме во тоа. Ирис Картер Џонсон е аутистично девојче кое има неверојатен талент за цртање, но сепак и е потребна помош за остварување комуникација.

Семејството на Ирис размислувало да земе терапевтско животно, како трениран коњ или куче, кое ќе и биде партнер и ќе и помага во секојдневието. Потрагата по терапевтско животно не била лесна, а пред да се откажат од потрагата, забележале дека Ирис лесно се поврзува со мачки.

Тула не е тренирано терапевтско животно, но во овој случај се покажа како одличен партнер. Таа сака да прави се со Ирис, да игра, да спие, патуваат и јадат заедно, дури и помогнала за говорот. Очигледно е дека мачката го обожава малото девојче и неверојатно е што може да сторат животните.

5-year-old-painter-autism-iris-grace-3-640x291 5-year-old-painter-autism-iris-grace-15-640x694 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-2-640x607 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-3-640x652 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-5-640x391 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-6-640x479  thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-9-640x421 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-12-640x340 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-13-640x340 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-14-640x433 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-15-640x477 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-16-640x323 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-18-640x424 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-19-640x484 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-20-640x515 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-21-640x381 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-23-640x469 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-27-640x428 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-28-640x660 thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-29-640x441